Прејди на содржината

Можеше да биде и реми

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Можеше да биде и реми“ — збирка раскази на македонскиот писател Дејан Василевски (со псевдонимот Гето Руди) објавена во 2017 година во издание на Темплум. За оваа книга Василевски ја освоил наградата „Новите!“. Збирката е објавена во рамките на едицијата „Катапулт“. Таа е отпечатена во мал формат (18 сантиметри), во мек повез и има 98 страници. Книгата е испечатена во печатницата Пропоинт во тираж од 300 примероци. Таа е каталогизирана во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-608-4658-99-3. Графичкото уредување и дизајн е дело на фирмата Кома. Книгата е отпечатена со финансиска поддршка од Комерцијална банка АД - Скопје.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката содржи 41 кус расказ, поделени во неколку циклуси:[1]

Едноставен ден[уреди | уреди извор]

 • Едноставен ден
 • Преку мостот
 • Административецот Ацо
 • Марко
 • Остров
 • Ветрот и детето
 • Бон крцка

Скопје[уреди | уреди извор]

 • Три навраќања на мотивот клупа
 • Или јас
 • Приказни за велосипедот
 • Велам
 • Запис
 • Кружниот тек во Сент Никол
 • Топло/ладно
 • Подочниците
 • Ѕидовите
 • Полжав
 • Гилберт
 • Џеронимо
 • Калоспинтехромокрена
 • Забава
 • Перон
 • Снегот (дење)
 • Снегот (ноќум)
 • Верба
 • Сродност
 • Синестезија
 • Жар
 • Вртелешка

Смрт и нешто помеѓу[уреди | уреди извор]

 • Кажувањето на Еразмо
 • Артур
 • Под кипарисот
 • Преку ѕидот до слободата
 • Маргини
 • Белутрак
 • Дежа ви
 • Крик
 • Безделник
 • Поглед
 • Продолжение на островскиот манифест

Вистината[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Гето Руди, Можеше да биде и реми, Темплум, Скопје, 2017.