Мнемоника

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мнемоника за бројот на денови во секој месец. Секоја испакнатина претставува месец со 31 ден.

Мнемоника се правила и вештини за добро паметење. Мнемозина од старогрчката митологија била персонификација за меморија.

Пример за мнемоника: витамини растворливи во масти се витамините Е, К, Д и А. (мнемоника КАДЕ).