Прејди на содржината

Ми-28

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ми-28

Ми-28 е назив на советскиот двоседен хеликоптер, кој се развил во текот на 80-тите години на 20 век. Првиот прототип полетал во 1984 година, додека пак сериската продажба започнала во 1987.

Можностите за понатамошна модернизација на хеликоптерите Ми-8 и Ми-24 биле многу исцрпни. Во воздухопловните сили на тогашната СССР е развиен нов тип хеликоптери од конструкционото биро Мил со ознака М-28. Прототипот полета во 1982 година.