Меѓународна скала на јадрени настани

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународна скала на јадрени настани (INES, МСЈН) — мерна скала во 1990 г. од Меѓународната агенција за атомска енергија.

Скалата е инспирирана од Рихтеровата скала, што се користи за опишување на земјотреси. Секое ниво репрезентира, покачување на опасноста од секое претходно ниво. Како и да е, споредувајќи со земјотреси, каде што интензитетот може да биде квантитативен, што може да биде природен, во оваа скала се зима од вештачки јадрени настани.

Скала[уреди | уреди извор]

Има 7 нивоа на INES скалата; 3 инциденти-нивоа и 4 несреќи-нивоа.

7 – Голема несреќа
6 – Сериозна несреќа
5 – Несреќа со пошироки последици
4 – Несреќа со месни последици
3 – Сериозен инцидент
2 – Инцидент
1 – Аномалија
0 – Неутрално - Без безбедносни значења