Меѓународна година на мобилизација против расизам, расна дискриминација, ксенофобија и поврзана интолеранција

Од Википедија — слободната енциклопедија

2001 година била прогласена за Меѓународна година на мобилизација против расизам, расна дискриминација, ксенофобија и поврзана нетрпеливост од страна на Генералното собрание на Обединетите нации.

Меѓународните години на Обединетите нации, почнувајќи од Светската година на бегалци во 1959/1960 година, биле назначени со цел да го насочат светското внимание кон важни прашања. Одлуката да се посвети 2001 година на мобилизација против расизмот и ксенофобијата била донесена од Генералното собрание на 9 декември 1998 година и била поврзана со одлуката за организирање конференција, Светска конференција против расизам, расна дискриминација, ксенофобија и поврзана нетрпеливост, во истата година. Во својата резолуција (А/РЕС/53/132), Генералното собрание навело дека одбележувањето било „насочено кон привлекување на вниманието на светот кон целите на Светската конференција и давање нов интензитет на политичката определба за елиминирање на сите форми на расизам, расна дискриминација, ксенофобија и поврзана интолеранција“.

Конференцијата се одржала во Дурбан, Јужна Африка. 7.000 претставници од граѓанското општество учествуваа на NGO Форум од 28 до 31 август 2001 година. Владиниот состанок се одржал од 31 август до 7 септември 2001 година. Декларацијата и програмата за акција биле донесени на 8 септември. Главниот комесар на Обединетите нации за човекови права Мери Робинсон била генерален секретар на конференцијата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]