Метла

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метли на продажба
Кинеска метла и лопатка

Метла[1] — алатка во домаќинството наменета за метење со цел одржување на хигиената. За изработка на метлите може да бидат искористени природни материјали, како што е соргото, или синтетички матерјали кои се врзуваат во сноп. Метлата може да биде со куса рачка или со долга рачка и до два метра.

Се мете така што метлата се движи од една на друга страна сè додека материјалот не се растера на страна или не се собере на купче за полесно да се исфрли со лопатка.

Предлошка:Алатки

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „метла“Дигитален речник на македонскиот јазик