Медуникова седефка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Brenthis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Медуникова седефка
Nymphalidae - Brenthis hecate-001.JPG
Горна страна
Долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Brenthis
Вид: Медуникова седефка
Биномен назив
Brenthis hecate
(Denis & Schiffermüller 1775)

Медуниковата седефка (Brenthis hecate) е пеперутка од видот на пеперуги седефки.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата има распон на крилја од 35 до 45 мм. Горната страна на пеперугата е портокалова, со изразито црни вени и црни неправилни шари помеѓу вените. Рабовите на крилјата се бели со црна бордрура. Телото е црно со портокалови влакна, а антените се црни со портокалови врвови. Долната страна на пеперугата е слична со горната но има кремаста и портокалова боја. Има јасно воочливи шари и црвни вени. Возразните единки летаат од мај до август. Ларвите се хранат со растенијата Filipendula ulmaria и Dorycnium.

Галерија[уреди | уреди извор]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперугата живее во Јужна Европа, Мала Азија, Средна Азија и Русија. Овој вид на пеперуги сака ливадски површини исполнети со цветови. Претпочита површини со надморска висина од 25 до 1500 метри.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]