Медиевистика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јероним Бос, познат медиевист

Медиевистика е научна дисциплина која го истражува средновековниот период од историјата на човештвото од различни аспекти: филолошки, книжевен, уметнички, културолошки, стопански, општествен, политички, религиозен, ....

Вовед[уреди | уреди извор]

Поимот медиавистика го добил името од латинските зборови media + aevi, што означуваат средно и време.

Меѓу најпознатите медиевисти се припадници на школата Анали, меѓу кои Фернанд Бродел.

Историски развој на дисциплината[уреди | уреди извор]

Рана медиевистика[уреди | уреди извор]

Развиена медиевистика[уреди | уреди извор]

Подглавје 1[уреди | уреди извор]

Подглавје 2[уреди | уреди извор]

Познати медиевисти[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]


Надворешни врски[уреди | уреди извор]