Машки црти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Машки црти
АвторХарви Менсфилд
Изворен насловManliness
ЗемјаСАД
Јазиканглиски
ЖанрФилозофија
ИздавачYale University Press
Издадена
2006
Страници288

Manliness е книга од Харви Менсфилд првпат објавена од страна на Yale University Press во 2006 година. Менсфилд е професор на Универзитетот Харвард. Во оваа книга, поимот manliness, Менсфилд го дефинира како "самодоверба во ситуација на ризик" и истакнува дека оваа особина е потценета во западното општество.

Тој сугерира дека оваа особина е почеста кај мажите отколку кај жените, но жени не се строго исклучении и ја дава како пример Маргарет Тачер. Тој, исто така укажува дека оваа особина има "добри и лоши" црти. Неговата главна поента е дека половата неутрална идеологија ги негира реалните полови специфични квалитети на штета на општеството.

Критика[уреди | уреди извор]

Научни осврти[уреди | уреди извор]

  • Barry F. Cooper. The Review of Politics 69 (2007): 471–474.
  • Douglas Henry. The Review of Politics 69 (2007): 469–471.
  • Lasch, LC. Perspectives on Political Science 35 (2006): 103–118.
  • Newart, Tatia. Women's Studies 35 (2006): 693–696.
  • Anne Norton. Perspectives on Politics 4 (2006): 759–761.
  • Ramachandran, Gowri. Yale Journal of Law & Feminism 19 (2007): 201–220.
  • Jensen, Robert. Sexuality Research & Social Policy 3 (2006): 98–100.

Публицистика[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]