Машизмо

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Крунисување на доблесниот херој“ од Петер Паул Рубенс.

Машизмо е претерана гордост во машкоста, сфатена како моќ, често поврзана со минимално чувство на одговорност и игнорирање на последиците. Во машизмот има прекумерно вреднување на карактеристиките културно поврзани со машкоста и оцрнувањето на карактеристиките поврзани со женскиот род. Со векови тоа е силно струење на латиноамериканската политика и општество. Каудилос (воени диктатори), значајни во историјата на Латинска Америка, го окарактеризираат машизмот со нивниот смел и апсолутистички приод кон владата и нивната подготвеност да применат насилство за постигнување на своите цели.[1]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 6, стр. 79