Маслинеста дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Маслинеста дебелоглавка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Маслинеста дебелоглавка
Научен назив
Pyrgus serratulae
(Rambur]], 1839)

Маслинеста дебелоглавка (Pyrgus serratulae) е пеперутка од видот на дебелоглавки. Пеперутката ја има и во Македонија.[1]

Description[уреди | уреди извор]

Olive Skipper (Pyrgus serratulae), West Greece, July 2020

Ова е релативно карактеристичен вид според стандардите на родот, горната страна има тенденција да биде појасна од повеќето нејзини роднини со само ситни бели траги на предните крила и речиси неозначени на задните крила. Долната страна е најчесто претежно маслинесто-зелена со побледи ознаки. Овална базална точка на долната страна на задното крило е главно добро развиена одлика. Алпските поединци често имаат силна, речиси целосно намалена шема на светли точки на горната страна на крилото. Распонот на крилјата е 24–28 мм што значи дека е со средна големина на видот дебелоглавки. Можно е безбедно раздвојување преку гениталиите.[2]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Тој е вид на планинските области на Европа, но го нема на Британските Острови и Скандинавија. Таа е се наиѓа од јужноевропските планини преку западна, централна и источна Европа преку југозападен Сибир до Монголија и северна Кина. Покрај тоа, населени се и во Мала Азија, Закавказ до северозападен Иран и североисточен Ирак.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Whalley, Paul Ernest Sutton (1981). The Mitchell Beazley guide to butterflies. London: Mitchell Beazley. ISBN 0-85533-348-0. OCLC 60088908.
  2. 2,0 2,1 editor., Bräu, Markus (2013). Tagfalter in Bayern. ISBN 978-3-8001-7985-5. OCLC 862073451.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]