Маркетинг-комуникации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Модел на трансакциска комуникација

Маркетинг-комуникации (MC, marcom(s), marcomm(s)) користи различни маркетинг-канали и алатки во комбинација:[1] Маркетинг-каналите на комуникација се фокусираат на кој било начин на бизнис-комуникацијата, порака до саканиот пазар, или на пазарот во целина. Маркетинг-алатката за комуникација може да биде ништо од: рекламирање, лична продажба, директен маркетинг, спонзорство, комуникација, промоција и односи со јавноста.

MC се составени од маркетинг-миксот кој е составен од 4P е: Цена, Промоција, Место и Производот, за деловна продажба на стока, и направен е од 7P е: Цена, Промоција, Место, Производ, Луѓето, материјалните докази и Процесот, за услуги засновани бизнис.[2]

Преглед[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Tomse, & Snoj, 2014
  2. Kusumawati, R. D., Oswari, T., Utomo, R. B., & Kumar, V. (2014). The Influence of 7P's of Marketing Mix on Buying Intention of Music Product in Indonesia. Procedia Engineering, 97, 1765-1771.