Маркгрофовија Мантова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маркгрофовија Мантова
Marchesato di Mantova
1433–1530
Знаме Грб
Северна Италија во 1796 година; Војводството Мантова може да се види во десниот центар, засенчено во портокалово, како дел од Војводството Милано.
Главен град Мантова
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Кнежевство
Историја
 -  Основана 16 август 1433
 -  Подигната во Војводство Мантова 8 април 1530

Маркгрофовија Мантова (италијански: Marchesato di Mantova) — маркгрофовија во Ломбардија, Северна Италија, од 1433 до 1530 година. Со територијата управувала семејството Гонзага.