Манган (II) сулфат

Од Википедија — слободната енциклопедија

Манган(II)сулфат се однесува на неорганско соединение со формулата MnSO 4 · H2O. Оваа бледо розова деликатна цврста супстанца е комерцијално значајна сол на манган. Во светот во 2005 година биле произведени приближно 260.000 тони манган(II)сулфат. Тој е претходник на металот од манган и многу други хемиски соединенија . Почвата со недостаток на манган се отстранува со оваа сол.[1]

Структура[уреди | уреди извор]

Координативна сфера за Mn и S во монохидрат [2]

Структурата на MnSO 4 · H2O е одредена со рендгенска кристалографија . Како и многу метални сулфати, манган сулфатот формира различни хидрати : монохидрат, тетрахидрат, пентахидрат и хептахидрат. Сите овие соли се раствораат во вода за да се добијат слабо розови раствори на аква комплексот [Mn(H2O)6]2+.

Природна појава[уреди | уреди извор]

Минералите од манган(II) сулфат се многу ретки по природа и секогаш се појавуваат како хидрати. Монохидратот се нарекува смикит; тетрахидрат = илезит; хексахидрат (најретко) = чвалетицеит; пентахидрат = jōkokuite; хептахидрат = малардит. [3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Reidies, Arno H., „Manganese Compounds“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a16_123
  2. Wildner, M.; Giester, G. (1991). „The Crystal Structures of Kieserite-type Compounds. I. Crystal Structures of Me(II)SO4*H2O (Me = Mn, Fe, Co, Ni, Zn) (English translation)“. Neues Jahrbuch für Mineralogie - Monatshefte: 296-p306.
  3. „Home“. mindat.org.