Малхун Хатун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Малхун Хатун

Малхун Хатун била жена на османлискиот султан Осман I и валиде султан на Орхан I. Спореде поголемиот број на историчари таа била ќерка на анадолскиот турски бег Омер иако некои сметаа дека била ќерка на шеик Едебали.