Мала шумска антилопа бушбег

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Tragelaphus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Мала шумска антилопа бушбег
Bushbuck (Tragelaphus scriptus) (6041465641).jpg
Мажјак
Женка со младо
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Tragelaphus
Вид: Мала шумска антилопа бушбег
Биномен назив
Tragelaphus scriptus
(Pallas, 1766)

Мала шумска антилопа (Tragelaphus scriptus) е вид на мала до средна антилопа што живее во западна и централна Африка.

Женките од популациите што престојуваат во грмушки имаат посветла жолтокафеава боја, а оние што живеатво шумата се црвени. Бојата на мажјакот во двата типа живеалишта е од темнокафава до црна. Белите ознаки по телото се разликуваат во зависност од подвидот. Брстат растенија и живеат осаменики, освен за време на додворувањето или кога мајката ги одгледува младенчињата.

Наводи[уреди | уреди извор]