Малахиј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Малахиј

Свети пророк Малахиј — последен од пророците во Стариот завет.

Бил роден по враќањето на Евреите од вавилонското ропство. Бил со необично убаво лице. Според преданието, народот го викал ,,ангел”, можеби поради неговата надворешна убавина или заради неговата духовна или дружење со ангелот Божји. Честопати зборувал со ангелот лице в лице. Кога тоа се случувало и некои други од присутните слушале ангелски глас, но не биле достојни да го видат лицето ангелско. Она што ангелот му го јавувал, младиот пророк тоа и го пророкувал. Им викал на неблагодарниот Израил и на свештениците во беззаконие. На 500 години пред Исус, јасно ја прорекол појавата и службата на Јован Крстител. Но, главно, тој e пророк за денот на Страшниот суд. се претставил пред Бога уште млад и по него повеќе немало пророци во Израилот сè до Јован Крстител[1]..

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Охридски пролог“ стр. 3.