Маерова непета

Од Википедија — слободната енциклопедија

Маерова непета (Nepeta ernesti-mayeri) е локален ендемичен вид растение во Националниот парк Галичица. [1]

Мониторинг[уреди | уреди извор]

Маеровата непета е строго заштитен вид во Македонија и редок вид со исклучително мала популација и ограничено распространување во национален парк Галичица. Маеровата непета во македонија единствено се среќава тука, а во Националниот парк Галичица е со исклучително мала популација и со ограничено распространување на само три локалитети. Поради ароматичната содржина на изданоците, популацијата на овој вид е под притисок од неовластено собирање. Поради тоа стручниот тим на НП Галичица презел мерки за собирање на семенски материјал кој што подоцна ќе биде искористен за вештачко засејување (размножување). [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Национален парк Галичица“. Архивирано од изворникот на 2021-05-12. Посетено на 2021-06-12.
  2. „Национален парк Галичица“. Архивирано од изворникот на 2021-05-12. Посетено на 2021-06-12.