Мадлен Бежарт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мадлен Бежарт во Les précieuses исмејувања .

Мадлин Бежарт (8 јануари 1618 - 17 февруари 1672 година), била француска актерка и театарски режисер, еден од најпознатите француски сценски актери во 17 век. Таа била ко-основач на Illustre Theatre .

Таа припаѓала на семејството Бежарт, познато театарско семејство во Франција во 17 век. Мадлин била второ дете на Џозеф и Мари-Ерве Бежарт. Таа дебитирала со нејзиниот постар брат Џозеф во Theatre du Marais и во провинциите кон крајот на 1630-тите.

Во 1643 година таа го основала, заедно со Молиер, театарот „Илустр“. Таа била опишана како вешт администратор со способност да избегне конфликти меѓу персоналот. Таа можела

слободно да избере да одигра која било од улогите во претставите на Молиер. Таа се прославила од настапите во неговите претстави. Постепено, избрала помали делови и ги оставила главните делови на Мадемазел Ду Парк и нејзината ќерка Арманде Бежарт . Таа имала врска со Молиер. Во 1662 година, Молиер се оженил со нејзината ќерка Арманде . Се чини дека овој брак не ја завршил нејзината врска со Молиер.

Еден современик, Жорж де Скудери, ја опишал:

„Беше убава, беше галантна, беше многу интелигентна, пееше, добро танцуваше, свиреше на секакви инструменти, пишуваше многу убаво во стихови и проза и нејзиниот разговор беше многу забавен. Таа беше една од најдобрите актерки на најзината возраст, нејзината глума имаше многу шарм, што навистина ја инспирираше со сета страст на претставите што ги гледавме како ги претставува во Театарот“.