Магдалена Хорват

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Магдалена Хорват е македонски поет и преведувач. Родена е во 1978 година во Скопје, Македонија. Автор е на стихозбирките „Ова е таа, твојата" и „Синкаво и други песни“[1], како и на низа преводи на книги од македонски и странски автори. Нејзини песни, препеви или текстови за поезија се објавени во Блесок, Време, Дневник, Лајф, Мравка, Наше писмо, Современост, и Poetry Review[2]. Застапена е и во неколку антологии.

Литературно творештво[уреди | уреди извор]

Стихозбирки[уреди | уреди извор]
 • „Ова е таа, твојата“ (поезија; Македонска реч, 2006)
 • „Синкаво и други песни“ (поезија; Македонска реч, 2010)
 • „Осетлива на светлина“ (поезија; Темплум, 2018)
Преводи од англиски на македонски[уреди | уреди извор]
 • Фиона Сампсон: „Далечината меѓу нас“ (роман во стихови; Магор, 2005)
 • Силвија Плат: „Стакленото ѕвоно“ (роман; Три, 2006)
 • Ана Агилар-Амат: „Музика и скорбут“ (поезија; Блесок, 2006)
 • Пат Боран: „Телефонска секретарка“ (поезија; Блесок, 2007)
 • Марсел Фрајман: „Мајмунска свадба“ (поезија; Центрифуга, 2009)
Преводи од македонски на англиски[уреди | уреди извор]
 • Избoр песни од Петар Т. Бошковски (со Фиона Сампсон; поезија, СВП, 2005)
 • Избoр песни од Петко Дабески (со Фиона Сампсон; поезија, СВП, 2006)
 • Избoр песни од Никола Маџиров (со Адам Рид; поезија; СВП, 2007)
 • Избoр песни од Адем Гајтани (со Адам Рид; поезија; СВП, 2009)
 • Избoр песни од Миле Неделковски (со Адам Рид; поезија; СВП, 2009)
 • Избoр песни од Анте Поповски (со Адам Рид; поезија; СВП, 2009)
Антологии[уреди | уреди извор]
 • „Пурпурни извори: Антологија на поновата македонска поезија од млади" (Детска радост/СВП, 2006)
 • „Сто без една песна" (Македонска реч, 2006)
 • „Злати чолн“ (на словенечки; Апокалипса, 2005)
 • "In Our Own Words Vol.7" (на англиски; MWE, 2007),
 • "Europa es una dona/Europe is a Woman" (на каталонски и англиски; Universitat Autonoma de Barcelona, 2007)

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]