Лутиче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лутиче
Ползечко лутиче (Ranunculus repens)
Научна класификација
Царство: Plantae
Оддел: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Ranunculales
Семејство: Ranunculaceae
Род: Ranunculus
L.
Видови

250-400+; видете во текстот.

Родот лутиче (латински: Ranúnculus) обединува едногодишни или многугодишни, водни или сувоземни тревести растенија со јадлив, а понекогаш и отровен сок.

Опис[уреди | уреди извор]

Листовите се последователни, целосни или рассечени.

Цветовите се единечни, конечни или собрани во сложени соцветија. Чашкини листови од три до пет; кај повеќето видови се пет; обично пет венечни ливчиња, понекогаш помалку или повеќе; венечните ливчиња во својата основа имаат медна јамка, гола или препокриена со мали лушпи; многубројни прашници и плодници; секој плодник се состои од по еден плоден лист со еднокоморен јајчник.

Цветната формула е [1][2]

Плодот е збирен и се состои од повеќе семенки.

Распространување[уреди | уреди извор]

Бројот на сите видови на лутичиња изнесува околу 160, при што повеќето од нив се среќаваат во умерените и ладни клими на северната полутопка.

Занимливо[уреди | уреди извор]

Лутичето било симбол на моќта на султаните од Османлиското Царство.

Одбрани видови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Барабанов Е.И. (2006). Ботаника: учебик для студ.высш.учеб.заведений. М: Издательский центр «Академия». стр. 448. ISBN 5-7695-2656-4.
  2. Андреева И.И., Родман Л.С. (2005). Ботаника. М: Колос. стр. 528. ISBN 5-9532-0114-1.