Ranunculus bulbosus

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ranunculus bulbosus[1] е повеќегодишно растение кое припаѓа на фамилијата Ranunculaceae.повеќегодишни член на лутичиња. Тоа има привлечни жолти цветови, и три-заоблени длабоко засечени основни ливчиња.

Раст[уреди | уреди извор]

Крушковидна луковица

Етимологија[уреди | уреди извор]

Ranunculus bulbosus го добил името по неговиот препознатлив корен во вид на грутчеста луковица, која се наоѓа веднаш под површината на почвата. По изумирањето на растението како резултат на високите температури во летниот период, луковицата преживува преку зима.[2][3] Присуството на луковица го разликува Ranunculus bulbosus од некои други видови на Ranunculus како што e Ranunculus acris, вид кој исто така има карактеристични чашкини ливчиња.

Одгледување и употреба[уреди | уреди извор]

Просторна распостранетост[уреди | уреди извор]

Ranunculus bulbosus расте во тревници, пасишта и ниви, преферирајќи сиромашни почви. Иако тоа не е вообичаено, може да се сретне и на пасишта и честопати се сретнува во крајбрежни тревни површини [4]. Природен простор на распостранување на Ranunculus bulbosus е Западна Европа помеѓу 60°СГШ и северниот дел на Средоземноморскиот брег. Тоа расте и во источните и западните делови на Северна Америка како плевел.[5]

Хемиски состојки[уреди | уреди извор]

Ова растение, како и други во фамилијата лутичиња, содржи отровен секундарен метаболит ранункулицин - гликозид. Тоа е обрамбен механизам на растението за да се избегне негова конзумација од страна на добитокот. Во сува состојба растението не е отровно.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Ranunculus bulbosa“. Служба за заштита на природните ресурси при USDA — база PLANTS. конс. 18 October 2015. 
  2. S Coles (1973) Ranunculus bulbosus L in Europe. Watsonia 9: 207-228
  3. J Sarukhan (1974) Studies on plant demography: Ranunculus repens L., R. bulbosus L. and R. acris L.: II. Reproductive strategies and seed population dynamics. The Journal of Ecology: 151-177
  4. Bulbous Buttercup: Ranunculus bulbosus
  5. Weed management