Хиперврска

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Линк)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Пример за хиперврска со показник врз неа

Хиперврска или само врска или поврзница (англ. hyperlink, link) е упат од еден збор, слика или било каков информациски објект до друг таков објект. Во мултимедијалната природа, како што е глобалната мрежа, таквите обијекти вклучуваат звучни или видео записи. Најчестат облик на врска е препознатливиот збор или слика, којшто може да биде одбран од страна на корисникот (со помош на глувчето или на некој друг начин), при што резултатот би бил моментална испорака или увид на некоја друга податотека.