Лептин (хормон)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Leptin
Structure of the obese protein leptin-E100[1]
Назнаки
СимболLeptin
PfamPF02024
Pfam-кланCL0053
InterProIPR000065
SCOP1ax8
SUPERFAMILY1ax8

Лептинот — протеински хормон што го синтетизираат адипоцитите (клетките на масното ткиво). Неговата главна улога е регулација на енергетскиот баланс.[2]

Како еден од главните сигнали на енергетскиот статус, нивото на лептин влијае врз апетитот и ситоста.

Количината на циркулирачки лептин е во корелација со количината на енергетски резерви, главно триглицериди складирани во масното ткиво. Високото ниво на лептин се интепретирани од страна на мозокот дека енергетските резерви се високи, додека ниското ниво на лептин индицира дека енергетските резерви се ниски, во процесот на адаптација на организмот на глад преку низа метаболички, ендокрини, невробиохемиски и бихејвиорални промени.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Zhang F, Basinski MB, Beals JM, Briggs SL, Churgay LM, Clawson DK, и др. (May 1997). „Crystal structure of the obese protein leptin-E100“. Nature. 387 (6629): 206–209. Bibcode:1997Natur.387..206Z. doi:10.1038/387206a0. PMID 9144295. S2CID 716518.
  2. Al-Hussaniy HA, Alburghaif AH, Naji MA (2021). „Leptin hormone and its effectiveness in reproduction, metabolism, immunity, diabetes, hopes and ambitions“. Journal of Medicine and Life. 14 (5): 600–605. doi:10.25122/jml-2021-0153. PMC 8742898 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 35027962 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
  3. Hebebrand J, Hildebrandt T, Schlögl H, Seitz J, Denecke S, Vieira D, и др. (October 2022). „The role of hypoleptinemia in the psychological and behavioral adaptation to starvation: Implications for anorexia nervosa“. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. 141: 104807. doi:10.1016/j.neubiorev.2022.104807. PMID 35931221 Проверете ја вредноста |pmid= (help). S2CID 251259742 Проверете ја вредноста |s2cid= (help).