Лев Против

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лев Против е непрофитна организација, која има задача да спречи пушење и пиење на алкохолни пијалаци на јавни места, а истовремено и поттикнување на здрав начин на живот и да дадат јасна порака за дека пушењето и пиењето на алкохолни пијалаци лошо влијаат (особено на младите генерации).

Активност[уреди | уреди извор]

Активистите на проектот Лев Против акциите ги извршуваат на јавните места со тоа што спречуваат употреба на наркотични средства како што се алкохолот и цигарите. За време на извршувањето на акциите активистите ги предупредуваат лицата што го прекршуваат законот, (т.е пушат или пијат) на места каде што е забрането да се извршува истото дејство (паркови, игралишта, училишта). Доколку некое лице не се согласува да ја згаси цигарата, активистите ја прскаат цигарата со вода од специјални прскалки. Бројот на активисти секојдневно се зголемува, а прекршувањето на законот (пиење и пушење на јавни места) се снима со камера кои понатака се монтираат и се пуштаат на интернет да се шират. Движењето на оваа организација е застапено во Руската Федерација и Украина.

Финансирање[уреди | уреди извор]

Во 2014 година од буџетoт се издвоени 5 200 000 рубљи (приближно 70 000 евра) за финансирање на проектот "Лев Против".

Во 2015 година како поддршка на проектот "Лев Против" се издвоени 7 002 000 рубљи (приближно 94 000 евра).

Слични организации во Русија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • „Чугунов и Лазутин о «Лев Против»“. LifeNews. Mover Media. 2014-12-20. Посетено на 2015-07-02.
  • „В Москве рейд общественников с полицейскими закончился задержанием самих активистов“. РЕН ТВ. 2015-02-06. Посетено на 2015-07-02.
  • Чесноков, Иван. „«Мы не боремся за 30-летних мужиков, мы боремся за молодёжь»“. yodnews.ru. Архивирано од изворникот на 2015-07-06. Посетено на 2015-07-05. В Москве уже год функционирует общественное движение «Лев против». Молодые люди борются с курением и распитием алкоголя в общественных местах с помощью пульверизаторов и видеокамеры.