Прејди на содржината

Курск кратер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Курск е ударен кратер кој се наоѓа во Курската област во Русија .

Голем е 6 километри во пречник и се претпоставува дека е стар 250 ± 80 милиони години (карбонифер до рана јура). Кратерот не е изложен на површината.