Кристијан Вулф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кристијан Вилхем Валтер Вулф

Кристијан Вилхелм Валтер Вулф (гер. Christian Wilhelm Walter Wulff; 19 јуни 1959) — германски политичар на конзервативна Христијанско-демократска унија. Избран е за претседател на Германија 30 јуни 2010 и положил заклетва 2 јули, Адвокат по професија, бил премиер на државата Доња Саксонија од 2003 до 2010, 2012 година поднел оставка на место на претседател кога Државното обвинителство на Хановера побарало одземање на имунитетот, како би против него мажат да биде покрената кривична постапка порадија корупција.