Кримскотатарска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кримскотатарската азбука е азбука што ја користи кримскотатарскиот јазик. Азбуката е заснована на кирилицата со одредени прилагодувања што се потребни за фонетско-фонолошкиот систем на јазикот.

Кирилична азбука[уреди | уреди извор]

А а [a] Б б [бэ] В в [вэ] Г г [гэ] Гъ гъ [гъы] Д д [дэ] Е е [e] Ё ё [ё]
Ж ж [жэ] З з [э] И и [и] Й й [йы] К к [ка] Къ къ [къы] Л л [эль] М м [эм]
Н н [эн] Нъ нъ [энъ] О о [o] П п [пэ] Р р [эp] С с [эc] Т т [тэ] У у [у]
Ф ф [эф] Х х [xa] Ц ц [цэ] Ч ч [чэ] Дж дж [джэ] Ш ш [ша] Щ щ [щa] Ъ ъ [твёрдый знак]
Ы ы [ы] Ь ь [мягкий знак] Э э [э] Ю ю [ю] Я я [я]
МФА
а б в г гъ д е ё ж з и й к къ л м н нъ o п p c т у ф x ц ч дж ш щ ъ ы ь э ю я
[ɑ~a] [b] [w] [g] [ɣ] [d] [ɛ], [jɛ] [ø~ʲɔ] [ʒ] [z] [i] [j] [k/q] [k/q] [l], [ɫ] [m] [n] [ŋ] [o] [p] [r] [s] [t] [u] [f] [x] [ts] [tʃ] [dʒ [ʃ] [ʃtʃ] [(.j)] [ɨ] [ʲ] [ɛ] [y], [ju] [æ], [ja]

гъ, къ, нъ и дж се посебни букви.