Кралство Иберија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Раната грузиска држава Иберија.
Раната грузиска држава Иберија.

Иберија било име кое Грците и Римјаните му го дале на античкото грузиско кралство Картли [1], кое се наоѓало во источните и јужните делови на денешна Грузија .[2]

Иберија и Колхис (западниот дел од Грузија) ја формираат основата на подоцнежната грузиска држава.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Henry Immanuel Smith. Course of Ancient Geography. стр. 279.
  2. Greatrex, Geoffrey; C, Samuel N.. Lieu. The Roman Eastern Frontier and the Persian Wars. стр. 82.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Greatrex, Geoffrey; C, Samuel N.. Lieu. The Roman Eastern Frontier and the Persian Wars. стр. 82.
  • Henry Immanuel Smith. Course of Ancient Geography. стр. 279.
  • Thomson, Robert W. (1996). Rewriting Caucasian History. ISBN 978-0-19-826373-9.
  • Braund, David (1994). Georgia in Antiquity: A History of Colchis and Transcaucasian Iberia, 550 BC-AD 562. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-814473-1.
  • Lang, David Marshall. The Georgians (London: Thames & Hudson, 1966)
  • Toumanoff, Cyril. Studies in Christian Caucasian History. Washington D.C.: Georgetown University Press, 1963

Надворешни врски[уреди | уреди извор]