Прејди на содржината

Кортизон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кортизонот е исто така уште еден стероиден хормон, гликокортикоид, кој е специфичен што се лачи од надбубрежните жлезди. Исто така, има способност да делува како антиинфламаторно соединение и како антидиуретичен хормон. Најсистематското име за кортизон е 17-хидрокси-11-дехидрокортикостерон. Кога станува збор за гликокортикоидна активност, кортизонот може да се смета за неактивна форма на кортизол.