Прејди на содржината

Компаративна психологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Компаративна психологија се однесува на научно проучување на однесувањето и менталните процеси на не-човечки животни, особено затоа што овие податоци се однесуваат на филогенетски историја, adaptive значење, како и развој на однесување. Истражувањето во оваа област адреси многу различни прашања, користи многу различни методи и се истражува однесувањето на многу различни видови, од инсекти до примати.[1]

Компаративна психологија е понекогаш претпоставува да се нагласи крст-видови споредби, вклучувајќи ги и оние помеѓу луѓето и животните. Сепак, некои истражувачи се чувствуваат дека директните споредби не треба да биде единствена цел на компаративна психологија и дека интензивно се фокусира на еден организам за да се разбере неговото однесување е исто како пожелни; ако не и повеќе. Доналд Dewsbury разгледуваат делата на неколку психолози и нивните дефиниции и заклучи дека објект на компаративна психологија е да се воспостави принципите на generality се фокусира на двете proximate и крајната каузалитет.[2]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Papini, M.R. (2003). Comparative Psychology. In Handbook of Research Methods in Experimental Psychology. Ed. Stephen F. Davis. Blackwell. Malden, MA.
  2. Dewsbury, D. (1984). Comparative Psychology in the Twentieth Century. Hutchinson Ross Publishing Company. Stroudsburg, PA.