Ковачка Рози

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ковачката Рози е културна икона на САД, како претставник на американските жени кои работеле во фабрики за време на Втората светска војна, од кои многумина произведувале муниција и воени резерви. Овие жени понекогаш земале целосно нови работи заменувајќи ги машките работници кои беа во војска. Ковачката Рози најчесто се користи како симбол на феминизмот и економска моќ на жените. Употреба на слични слики од жени војнички работници се појавиле и во други земји како во Велика Британија.

Галерија[уреди | уреди извор]