Кнежество Анхалт-Бернбург-Шаумбург-Хојм

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежество Анхалт-Бернбург-Шаумбург-Хојм
Fürstentum Anhalt-Aschersleben
Држава на Свето Римско Царство
(1718–1806)

1718–1727
Знаме Грб
Главен град Хојм
Јазици Германски
Уредување Кнежевство
Принц
 -  1304–1315 Лебрехт (прв)
 -  1812 Фридрих (последен)
Историски период Среден век
 -  Поделено од Анхалт-Бернбург 1718
 -  Припоено кон Анхалт-Бернбург 1812
Денес во  Германија

Кнежество Анхалт-Бернбург-Шаумбург-Хојм (оригинално Анхалт-Цајц-Хојм) (германски: Fürstentum Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym) — германско кнежевство и член на Светото Римско Царство. Смртта на принцот Виктор Амадеус од Анхалт-Бернбург во 1718 година резултирало со поделба на неговата земја, при што неговиот втор син принцот Лебрехт го наследил она што првично било познато како Анхалт-Цајц-Хојм.

Името на ова кнежевство било променето во 1727 година од Анхалт-Цајц-Хојм во Анхалт-Бернбург-Шаумбург-Хојм. Смртта на принцот Фридрих на 24 декември 1812 година резултирала со изумирање на владејачката куќа, а територијата била наследена од принцовите од Анхалт-Бернбург.

Принцови од Анхалт-Цајц-Хојм (1718-1727)[уреди | уреди извор]

Кнежевството го сменило името во Анхалт-Бернбург-Шаумбург-Хојм

Принцови од Анхалт-Бернбург-Шаумбург-Хојм (1727-1812)[уреди | уреди извор]

Кон Анхалт-Бернбург

Надворешни врски[уреди | уреди извор]