Климатски ризик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Климатскиот ризик се однесува на проценките на ризикот врз основа на формална анализа на последиците, веројатноста и одговорите на влијанијата од климатските промени и како општествените ограничувања ги обликуваат опциите за адаптација. [1] [2] Применети се заеднички пристапи за проценка на ризик и стратегии за управување со ризик засновани на природни опасности за влијанијата од климатските промени, иако постојат различни разлики. Врз основа на климатскиот систем кој повеќе не е во стационарен опсег на екстреми, [3] се очекува влијанието на климатските промени да се зголемат во наредните децении и покрај напорите за ублажување. [4] Тековните промени во климатскиот систем го отежнуваат оценувањето на ризиците. Примената на тековното знаење за разбирање на климатскиот ризик дополнително е комплицирана поради суштинските разлики во регионалните климатски проекции, зголемениот број на резултати од климатските модели и потребата да се избере корисен збир на идни климатски сценарија во нивните проценки. [5]

Една од примарните улоги на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC), кој бил создаден од Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP) и Светската метеоролошка организација (WMO) во 1988 година, е да ги процени климатските ризици и да истражува стратегии за нивна превенција и објавување на ова знаење секоја година во серија сеопфатни извештаи. [6] Меѓународните и истражувачките заедници работеле на различни пристапи за управување со климатскиот ризик, вклучително и осигурување на климатски ризик.

Видови[уреди | уреди извор]

Природни катастрофи/болести[уреди | уреди извор]

Според петтиот извештај за проценка на IPCC : „Влијанијата од неодамнешните екстреми поврзани со климата, како што се топлотни бранови, суши, поплави, циклони и шумски пожари, откриваат значителна ранливост и изложеност на некои екосистеми и многу човечки системи на моменталната климатска варијабилност“. [7]

Може да се очекуваат следните идни влијанија:

 • Зголемување на температурата
 • Екстремно време
 • Култури [8] и дефект на културата
 • Топење на поларната капа
 • Промени во екосистемите на Земјата
 • Епидемии [9]
 • Нарушување на северноатлантската струја [10]

Економски пад[уреди | уреди извор]

Иако влијае на сите економски сектори, ефектите на поединечните континенти ќе варираат. Покрај овие директни ризици од физичка клима, постојат и индиректни ризици:

 • Физички ризици: директните ризици од климатските промени негативно влијаат на земјоделството, рибарството, шумарството, здравствената заштита, недвижностите и туризмот. На пример, бурите и поплавите ги оштетуваат зградите и инфраструктурата, а сушите доведуваат до откажување на посевите.
 • Ризици од регулативата: Владините напори за намалување на климатските трошоци имаат директни ефекти врз економијата. На пример, целите за емисиите на Протоколот од Кјото може да се реализираат со имплементирање на тргување со емисии, барајќи парично да се квантифицираат трошоците за емисиите. Овие трошоци ќе ги користат компаниите за да ги оценат инвестициските одлуки. Факторирањето на трошоците за емисиите ќе предизвика зголемување на цените, што ќе влијае на побарувачката на потрошувачите. Несигурноста на законската регулатива доведува до неопределено одложување на проектите и инвестициите.
 • Ризици од судски спор: Слично на тутунската индустрија, индустриите кои произведуваат прекумерни стакленички гасови (GHG) се изложени на ризик од зголемен број тужби доколку штетата може да биде поврзана со емисиите. [11]
 • Конкурентни ризици: Доколку компаниите не преземат мерки за намалување на климатските ризици, тие се во конкурентна неповолна положба. Ова може да доведе до зголемување на производствените трошоци предизвикани од застарените технологии и до намалување на профитот.
 • Произво[ Потребен е цитат ]дствени ризици: Недостатоците во производството може да произлезат од директни или индиректни климатски ризици, т.е. ураганите што ги оштетуваат капацитетите за производство на нафта може да доведат до прекин на снабдувањето и зголемување на цените. Ќе порасне и цената на енергијата, бидејќи топлотните бранови предизвикуваат недостиг на вода, што влијае на снабдувањето со вода за ладење на електраната.
 • Ризици за репутацијата: Компаниите кои се јавно критикувани за нивните еколошки политики или високите емисии може да изгубат клиенти поради негативна репутација. [12]
 • Финансиски ризици [13]

Ранливост[уреди | уреди извор]

Ранливоста на климатските промени (или климатската ранливост или ранливоста на климатскиот ризик) се дефинира како „склоност или предиспозиција да се биде негативно засегнат“ од климатските промени. Може да се однесува на луѓето, но и на природните системи (екосистеми). Ранливоста на климатските промени опфаќа „различни концепти и елементи, вклучувајќи чувствителност или подложност на штета и недостаток на капацитет за справување и прилагодување“  Ранливоста е компонента на климатскиот ризик. Ранливоста се разликува во заедниците и меѓу општества, региони и земји и може да се менува со текот на времето. Приближно 3,3 до 3,6 милијарди луѓе живеат во контексти кои се многу ранливи на климатските промени според податоци за 2021 година. Ранливоста на човекот и екосистемот се меѓусебно зависни.

Ранливоста на екосистемите и луѓето на климатските промени е поттикната од одредени неодржливи развојни обрасци како што се „неодржливо користење на океанот и земјиштето, нееднаквост, маргинализација, историски и тековни обрасци на нееднаквост како што се колонијализмот и владеењето“. Затоа ранливоста е поголема на места со „сиромаштија, предизвици во управувањето и ограничен пристап до основните услуги и ресурси, насилен судир и високи нивоа на егзистенција чувствителни на климата.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Advances in risk assessment for climate change adaptation policy“. Philosophical Transactions. Series A, Mathematical, Physical, and Engineering Sciences. 376 (2121): 20180106. June 2018. Bibcode:2018RSPTA.37680106A. doi:10.1098/rsta.2018.0106. PMC 5938640. PMID 29712800.
 2. Eckstein, David; Hutfils, Marie-Lena; Winges, Maik (December 2018). Global Climate Risk Index 2019; Who Suffers Most From Extreme Weather Events? Weather-related Loss Events in 2017 and 1998 to 2017 (PDF) (изд. 14th.). Bonn: Germanwatch e.V. стр. 35. ISBN 978-3-943704-70-9. Посетено на 7 December 2019.
 3. IPCC (2018). Global Warming of 1.5°C. An IPCC Special Report. Summary for Policymakers (PDF). Intergovernmental Panel on Climate Change. стр. 5.
 4. Chen, Xiang (2011-09-01). „Why do people misunderstand climate change? Heuristics, mental models and ontological assumptions“. Climatic Change (англиски). 108 (1): 31–46. Bibcode:2011ClCh..108...31C. doi:10.1007/s10584-010-0013-5.
 5. Whetton, Penny; Hennessy, Kevin; Clarke, John; McInnes, Kathleen; Kent, David (2012-12-01). „Use of Representative Climate Futures in impact and adaptation assessment“. Climatic Change (англиски). 115 (3): 433–442. Bibcode:2012ClCh..115..433W. doi:10.1007/s10584-012-0471-z.
 6. „About — IPCC“. Посетено на 2020-11-30.
 7. IPCC Working Group II. „Assessing and Managing the Risks of Climate Change“ (PDF). Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-05-11.
 8. [1][мртва врска]
 9. Bannister-Tyrrell, Melanie; Harley, David; McMichael, Tony (2017-07-31), „Detection and Attribution of Climate Change Effects on Infectious Diseases“, Health of People, Places and Planet: Reflections based on Tony McMichael’s four decades of contribution to epidemiological understanding, ANU Press, doi:10.22459/hppp.07.2015.25, ISBN 978-1-925022-41-4
 10. Schepper, Stijn De; Head, Martin J.; Groeneveld, Jeroen (2009). „North Atlantic Current variability through marine isotope stage M2 (circa 3.3 Ma) during the mid-Pliocene“. Paleoceanography (англиски). 24 (4): PA4206. Bibcode:2009PalOc..24.4206D. doi:10.1029/2008PA001725. ISSN 1944-9186.
 11. Setzer, Joana; Byrnes, Rebecca (July 2019). „Global trends in climate change litigation: 2019 snapshot“ (PDF). London School of Economics.
 12. „Transition risk framework: Managing the impacts of the low carbon transition on infrastructure investments“ (PDF). University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL). Cambridge University. 2019.
 13. Colas, John; Khaykin, Ilya; Pyanet, Alban. „Climate Change: Managing a New Financial Risk“ (PDF). International Association of Credit Portfolio Managers (IACPM). Oliver Wyman.