Прејди на содржината

Квенски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Квен фински јазик
kveenin kieli/ kainun kieli 
Изговор: квенин киели/ каинун киели
Зборуван во: Норвешка 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   Фино-волшки
    Фино-лапски
     балтофински
      Квен фински јазик 
Писмо: Квен финска азбука 
Статус
Службен во: Норвешка
Регулиран од: Агенција за квен фински јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: fi
ISO 639-2: fiu
ISO 639-3: id=fkv fkv

Квен фински јазик или квенски јазик — дел од групата на угрофински јазици што го говорат Квенците во северна Норвешка. Квен финскиот јазик е сличен со фински јазик и е признат како малцински јазик во Норвешка. Некои јазичари го вметнуваат јазикот и во дијалектологијата на фински јазик.