Кајкавско наречје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кајкавкото наречје е означено со виолетова боја

Кајкавското наречје е едно од трите главни наречја на хрватскиот јазик, покрај чакавското и штокавското наречје. Кајкавското наречје било основа за стилизирање на првиот хрватски стандарден јазик кој бил во јавна употреба, кој се засновал на винодолскиот крај. Името на ова наречје потекнува од прашалниот збор „што“ или на хрватски kaj. Го зборуваат Хрватите во Средна Хрватска, Горски Котар и Северна Истра.

Поврзано[уреди | уреди извор]