Кахамарка-кечуански дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кахамарка-кечуански дијалект
Kashamarka Runashimi / Kichwa / Linwa
Застапен воПеру
Говорници10,000-30,000  
Јазично семејство
кечуански
  • кечуански II
    • јункајски
      • кахамарка-кечуански дијалект
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3qvc
Кахамарка-кечуански јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Yumbay ollqokuna, warmikuna pullalla kashun leyninchiqkunawan. Manam ni pipapis kriyadunchu kanchiqllapa. Suqninchiq, suqninchiq atinchiqllapa yuyayta "imam alli, imam mana allichu" nishpa. Chayshina kaptin, shumaqta tiyashunllapa suq ayllushinalla.
Македонски Сите чoвeчки суштeствa се рaѓaaт слoбодни и eднакви по достoинство и прaвa. Tиe се oбдарeни сo рaзум и сoвeст и трeбa да се однесувaaт eдeн кон друг во дуxoт на oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
Портал: Јазици

Кахамарка-кечуанскиот е варијанта/ дијалект на кечуанскиот јазик кој се зборува во покраината Кахамарка во Перу. Сепак, јазикот никогаш не се зборувал низ целиот регион, туку само со одредени места, оние каде и денес е зборуван. Денес, овој дијалект е сериозно загрозен, и слабо се изучува од младите деца. Првата граматика на овој дијалект била издадена во 1976 година од Феликс Кесада.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]