Прејди на содржината

Кечуанска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кечуанската азбука е писмо кое го користи кечуанскиот јазик и се заснова на латиницата.

Правопис[уреди | уреди извор]

За свои зборови[уреди | уреди извор]

Бројот на буквите кои ги користи кечуанскиот зависи од неговите дијалекти. Сепак, општо, следните се основните букви за запишување на јазикот:

Големи A Ch H I K L Ll M N Ñ P Q S T U W Y
Мали a ch h i k l ll m n ñ p q s t u w y
МФА æ ɑ h ɪ ɛ k l ʎ m n ɲ p q s t ʊ ɔ w j

Во Еквадор и Боливија, J се користи наместо H.

Големи Chh ch' kh K' Ph P' Qh Q' Sh Sh' Th T'
Мали chh Ch' Kh k' ph p' qh q' sh sh' th t'
МФА tʃʰ tʃ' k' p' q' ʃ ʂ t'

Во некои дијалекти [ɪ ɛ] и [ʊ ɔ] варијантите се разликуваат со употреба на /e/ и /o/.

Големи Aa Ii Uu Ee Oo
Мали aa ii uu ee oo
МФА æ: ɑ: ɪ: ɛ: ʊ: ɔ: ɛ: ɔ:

Сепак во некои дијалекти се користат и буквите:

Големи Tr' Ts Z
Мали tr' ts z
МФА ts z

За странски зборови[уреди | уреди извор]

За странските зборови кечуанскиот користи и додатни букви, најчесто присвоени од шпанскиот.

Големи B D E F G Kw O Rr Tr
Мали b d e f g kw o rr tr
МФА /b/ /w/ /d/ /r/ /Ø/ /e/ /i/ /f/ /ph/ /g/ /y/ /kw/ /o/ /u/ /rr/ /tr/

За фонетско читање[уреди | уреди извор]

За фонетско читање и пишување се користат:

Големи Č Ĉ Š Ž
Мали č ĉ š ž
МФА [tʂ] ʃ ʒ

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]