Католичка црква во Австрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Инсбрукска катедрала

Католичката црква на Австрија, исто така позната како на Римскокатоличката црква на Австрија, е дел од светската Римокатоличката црква во целосна причест со папата во Рим. Управно тело на црквата во Австрија е Австриската конференција на католички бискупи, составена од два надбискупи (Виена и Салцбург), бискупи и игуменот на територијалната опатија на Ветинген-Мерерау. Сепак, секој епископ е независен во сопствената епархија и одговара само на папата. Актуелен претседател на Конференцијата на католички бискупи е кардиналот Кристоф Шјонборн. Австриската црква е најголема со христијанска исповед во Австрија, со 5.11 милиони членови (57.9 % од вкупното австриско население.).

Сепак, веќе повеќе од 50 години процентот на Католици се намалува, главно поради секуларизација и миграција (од 89 % во 1961 година до 57.9 % во 2017 година). Бројот на луѓе кои неделно одат на црква беше околу 6.8 проценти (што претставува 594,524 луѓе од вкупното население кое било 8,772,865 во 2016 година).

Иако Австрија нема примаси, архиепископот на Салцбург има титула Primus Germaniae (Примасот на Германија).

Организација[уреди | уреди извор]

Главни цркви во Австрија [1][2][3]
година популација Католици % Протестанти %
1951 6,933,905 6,170,084 89.0 % 429,493 6.2%
1961 7,073,807 6,295,075 89.0 % 438,663 6.2%
1971 7,491,526 6,548,316 87.4 % 447,070 6,0%
1981 година 7,555,338 6,372,645 84.3 % 423,162 5,6%
1991 7,795,786 6,081,454 78.0 % 388,709 5.0%
2001 година 8,032,926 5,915,421 73.6 % 376,150 4.7%
2011 8,408,121 5,403,722 64.3 % 319,752 3.8%
2017 8,823,054 5,112,330 57.9 % 296,338 3.4%

Црковна структура[уреди | уреди извор]

Австриските епархии од 1968 година
 • Виенска архиепископија со следниве суфрагански епархии:
  • Епархија на Ајсенштат
  • Епархија на Линц
  • Епархија на Св. Пјолтен
 • Салцбуршка архиепископија со следниве суфрагании
  • Епархија на Карл-Зекау
  • Епархија на Гурк
  • Епархија на Фелдкирх
  • Епархија Инсбрук
 • Територијална опатија на Ветинген-Мерерау (директен субјект на Светиот престол)
 • Воен ординаријат на Австрија (директен субјект на Светиот престол)

Список на католички организации во Австрија[уреди | уреди извор]

 • Katholische Jungschar
 • Katholische Jugend

Критики[уреди | уреди извор]

Организацијата Повик кон непослушност [уреди | уреди извор]

Организацијата Повик кон непослушност (Aufruf zum Ungehorsam на германски) е австриско движење, главно составено од дисидентски католички свештеници, кое започна во 2006 година. Движењето тврди дека ја има поддршката на поголемиот дел од австриските католички свештеници и тоа поддржува ординација на жени, целибатно и нецелибатно свештенство, дозволувајќи им учество во Евхаристијата на разведени лица кои повторно стапиле во брак и на некатолици, што не е во согласност со учењето на католичкиот Магистериум. Групата исто така верува дека треба да се реформира начинот на кој црквата е регулирана.[4]

Значајни луѓе[уреди | уреди извор]

 • Емерих Корет
 • Леополд III, маркгроф на Австрија
 • Грегор Мендел
 • Захарис Трабер
 • Франц Васнер
Катедралата Линц

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]