Прејди на содржината

Категорија:Главни градови на поранешни држави

Од Википедија — слободната енциклопедија

Оваа категорија ги вклучува градовите кои некогаш биле главен град на држава која денес не постои.

Во оваа категорија не се вклучени:

  • Поранешни престолнини на земји кои сè уште постојат (види Категорија:Поранешни престолнини).
  • Разурнати градови, на пр. Мемфис во Египет
  • Поранешни престолнини кои денес се главен град на друга земја. На пример, Киев не е вклучен во оваа категорија иако бил главен град на Киевска Русија (претходник на Белорусија, Русија и Украина), бидејќи сега е главен град на Украина. Исто така, Белград, Берлин, Москва и Прага иако биле престолнини на поранешни комунистички земји (Југославија, Источна Германија, Советски Сојуз и Чехословачка), тие денес се престолнини на Србија, Германија, Русија и Чешка соодветно.

Страници во категоријата „Главни градови на поранешни држави“

Прикажани се 2 од вкупно 2 страници во категоријата.