Карин Нилсдотер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Карин Нилсдотер (околу 1551-1613), била кралска љубовница на Чарлс IX од Шведска, помеѓу 1568 и 1578 година. Таа била мајка на Карл Карлсон Гиленхилм.

Карин Нилсдотер била ќерка на Николаус Андрае (Нилс Андерсон), викар од Остра Хусби во Естерјетланд, и неговата сопруга Карин. Се верува дека таа станала љубовница на Чарлс во 1568 година. Во 1573 година, таа е потврдена како таква, и дотогаш официјално била дама на одаја на благородничката Сигрид Кајл, сопруга на Јохан Олофсон до Сјоса, гувернер на замокот Никопинг, во Манор Сјоса. По раѓањето на нивниот син во 1574 година, таа живеела со својот син во Јулита Манор. Врската била прекината пред бракот на Чарлс во 1578 година, кога ѝ била доделена Манор во Сандби и се омажила за дворјанинот на Чарлс, Густав Андерсон (г. 1584), со кој имала две ќерки. Таа повторно се омажила за личниот лекар на кралицата Катерина Стенбок, а во 1594 година по трет пат се омажила за благородникот Педер Кристенсон Сиоблад од Флетна, гувернер на замокот Никопинг, со кого имала ќерка.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Гад, Пиа (шведски): Frillor, fruar och herrar - en okänd kvinnohistoria (Љубовници, сопруги и господари - непозната историја на жените) Фалун 2009 година