Карин Ердман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карин Ердман во Оберволфах во 2009

Карин Ердман (германски: Karin Erdmann; родена во 1948 година) е германска математичарка, специјализирана во областите на алгебрата, позната како репрезентативна теорија (особено модуларна репрезентативна теорија) и хомолошка алгебра (особено Хохшилд кохомологија). Таа е значајна по нејзината работа во модуларната репрезентативна теорија, која е цитирана повеќе од 500 пати според Математичките прегледи. Нејзиниот внук Мартин Ердман е професор по експериментална физика на честички на Ахенскиот универзитет.

Учествувала на Гисенскиот универзитет и ја напишала докторската теза за "2-Hauptblöckke von Gruppen mit Dieder-Gruppen како 2-Sylow-Gruppen" (2-главни блокови групи со дихедрални Силовски 2-подгрупи) во 1976 година, под раководство на Герхард Милер. Дала придонес во разбирањето на репрезентативната теорија на симетричната група.

Таа е универзитетски предавач на Математичкиот институт на Оксфордскиот универзитет, каде што имала 21 студенти докторанти и 29 наследници. Има објавено над 75 трудови и нејзината работа е цитирана повеќе од 500 пати.

Ердман била инаугуративен Еми Нутер предавач на Германското математичко друштво во 2008 година.

Одбрана библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]