Карим Финди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Карим Финди (1946, Духок, Курдистански регион - Ирак) е автор и курдски писател.

Во 1974 година дипломирал на Катедрата за англиски јазик на Универзитетот во Мосул.[1]

Има објавено повеќе од 20 книги на многу теми, вклучително и (политика, географија, јазик, литература и историја) на различни јазици како англиски, курдски, арапски.[2]

Тој беше еден од основачите на Синдикатот на новинари од Курдистан.[3]

Во 1997 година беше главен уредник на списанието КАРВАН, кое го издаваше Министерството за култура, Влада на регионот Курдистан.

Тој беше секретар на списанието КАРВАНИ АКАДИМИ издадено од Министерството за култура, Влада на регионот Курдистан,

Работел како главен уредник на списанието Дијла кое било првото списание на римско-азбука (латини) курдски јазик издадено од Министерството за култура, Влада на регионот Курдистан.[4]

Објавени книги[уреди | уреди извор]

- Збирка од песни на Бакир торба Ал-Аризе, собрани и анализирани, 1982 година, (на курдски јазик).

- Маиро, транслитерирана од латински букви (курдски) на арапски букви (курдски), 1985 година, (на курдски јазик).

- Гулчин, транслитерирана од Аклерики (курдски) на арапски букви (курдски), 1988 година, (на курдски јазик).

- Поглавја од револуцијата Ејлул во Курдистан - Ирак напишани, 1995 година (на арапски јазик).

- Водич на губернијата Духок, 1997. (на арапски и англиски јазик).

- Курдски племиња во северниот дел на државата Мосел, 1996. преведен од англиски на курдски. (на курдски јазик).

- Кани фестивал, подготвен, 1996 година, (на курдски јазик).

- Амеди во различни епохи, критики и анализи, 1997 година, (на арапски јазик).

- (Демократска партија Курдистан) За време на отсуството на Барзани (1946-1958), 1998 година, (на курдски јазик).

- Златниот јубилеј на Пешмарџ. 1999. Транслитериран од јужен на северен (кирмањски) дијалект и од арапски на латински букви, (на курдски јазик).

- Барзани никогаш не се откажува, 2001. транслитерирана од арапски букви од јужно кирмањи на латински букви северни кирмањи. (на курдски јазик).

- Замокот Бадинан и некои од неговите историски места, 2012 година, (на арапски јазик).

- Замокот Бадинан, 2012 година, (на арапски јазик).

- Курдски јазик во регионот Бадинан, 2012 година, (на арапски и курдски јазик).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Karim Findi story Архивирано на 8 април 2015 г. Nubun magazine, issue 121, 2012
  2. Karim Findi biography Findi Info
  3. Interview with Karim Findi Архивирано на 16 јули 2015 г. Dunya TV, archive
  4. About Karim Findi Findi Info Website