Канонско крунисување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Папата Бенедикт XVI , поставувајќи ја круната на Fleur-de-Lys на статуа на Пресвета Богородица од Лурд, иако овој настан не беше обред на канонско крунисување. За време на пленарната поука за Светскиот ден на болните, 11 февруари 2007 година.

Канонско крунисување (латински: coronatio canonica) — побожен институционален чин на папата, прописно изразен во папски били[1][2] во кој честопати е папски легат или папски нунциј, или во ретки случаи самиот понтиф назначува круна, тиара или ѕвездестиот ореол[3] на Христолошка, Маријанска или Јосифска слика со специфична посветена титула која е видливо почитувана во одредена епархија или наоѓалиште.[4][5]

Претходно, Светото Канцеларија го издаваше овластувањето за канонско крунисување преку дијастар наречен "Глава на Ватикан", а подоцна и на Светата Конгрегација на Ритуалите. Од 1989 година, Конгрегацијата за божествено обожавање и дисциплината на Светите тајни го извршува делото што го одобрува декретот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Bulls and Briefs“. Newadvent.org. 1 November 1908. Посетено на 6 April 2015.
  2. „Canonical Coronation of La Virgen de la Esperanza Macarena | Hermandad de la Macarena“. Hermandaddelamacarena.es. Посетено на 6 April 2015.
  3. „Address to members of the Vatican Chapter“. Vatican.va. Посетено на 6 April 2015.
  4. „Mensaje con motivo del 50 aniversario de la coronación de la imagen de la Virgen del Camino (19 de octubre de 1980) - Juan Pablo II“. w2.vatican.va.
  5. „Radiomensaje a los fieles mexicanos con ocasión del 50 aniversario de la coronación canónica de la Virgen de Guadalupe (12 de octubre de 1945) - PIUS XII“. w2.vatican.va.