Камен на мудроста

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алхемичар, во Истражување на камен на мудроста од Џозеф Рајт од Дерби, 1771.

Каменот на мудроста, долго време „Свет Грал“ на западната алхемија, е митска супстанца што наводно може да претвори било кој метал во злато и/или да создаде еликсар што би ги направил луѓето бесмртни. Големото дело или Магнум опус се однесува на потрагата по овој камен.