Какуте

Од Википедија — слободната енциклопедија
Какуте.

Какутепрстени изработени од железо или челик што понекогаш ги носеле нинџите , а куноичи ги фаворизирале, а од нив излегувале еден до четири метални шила. Шилците понекогаш биле потопувани во отров. Какуте обично биле носени на средниот прст со шила скриени во раката, а потоа биле користени за напад кога непријателот најмалку очекувал. Шилците биле одлични и за држење на противник, удари врз лицето, гушење, а понекогаш и качување. Некои какуте имале јазиче со дупка, што биле користени за техники на хоџоџутсу. Во оваа смисла, хоџото (јажето) не може лесно да се извлече од рацете на нинџа или куноичи, бидејќи било врзано за прстенот какуте на нивниот прст.[1][2][3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Ninja to Ninjutsu", published by Gakken; p.14
  2. "Ninjutsu Tejina no Himitsu" (Secrets of Ninjutsu and Magic); p.47
  3. "Gomon keibatsu-shi" (History of Torture and Punishment); cover page
  4. "Meifu Shinkage Ryu Kakushi-buki Jutsu Nyumon"; p.22, 236-253