И сѐ стана месечина

Од Википедија — слободната енциклопедија

И сè стана месечина (бугарски: И всичко стана луна) е збирка раскази на бугарскиот писател Георги Господинов од 2013 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката содржи 19 раскази:[1]

 • 8 минути и 19 секунди
 • Пред хотелот „Бугарија“
 • Привиденија
 • Таткопосвојување
 • Обичај
 • Азбука на жени
 • Да ја побараш Карла во Лисабон
 • Do Not Disturb
 • Богот на имињата
 • Ќерка
 • О Хенри!
 • За Лора
 • Чај од вишни
 • Фотографија
 • Средба со флорал
 • Ликови од последните денови
 • Старецот и морето
 • Six Degrees of Separation
 • И сè стана месечина

За збирката[уреди | уреди извор]

Веднаш по објавувањето, збирката постигнала голем успех и станала најпродавана книга во Бугарија. Некои од расказите претходно веќе биле објавени во неколку антологии, на различни јазици. Според зборовите на самиот автор, расказите во книгата имаат заедничка атмосфера и сите ги поврзува заедничка логика. Книгата се одликува со префинета поетика, со лирско истражување на детаљите и на доживувањата и обилува со многу емоции, а во неа авторот покажува голем интерес за невидливото.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Георги Господинов, И све постаде месец. Београд: Геопоетика, 2016.
 2. Георги Господинов, И све постаде месец. Београд: Геопоетика, 2016.