Итрина и љубов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа статија е за драмата. За филмската адаптација на ДЕФА од 1959 година, видете Итрина и љубов (1959), за телевизискиот филм од ЗДФ од 2005 година, видете Итрина и љубов (2005)
Насловна страна на првото издание 1784
Програма на втората изведба на 3 мај 1784 година во Франкфурт на Мајна со Август Вилхелм Ифланд во улога на камериер.

Итрина и љубовдрама во пет чина на Фридрих Шилер. Првичната изведба била на 13 април 1784 година во градот Франкфурт на Мајна. Истата се смета за типичен пример за Стурм унд Дранг, литературно движење на просветителството и денес е една од најзначајните германски театарски претстави. На буржоаската трагедија, првично наречена Луис Милерин од Шилер, му било дадено само публицитет на љубовникот и љубовта по предлогот на глумецот Август Вилхелм Ифланд и се занимава со страсната љубов меѓу ќерката на буржоаската музичарка Луис Милер и благородниот син Фердинанд фон Волтер, кои се под влијание на грди интриги (Кабален).