Исфрлувачки канал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Исфрлувачки канал
Male anatomy.png
Male Anatomy
Prostate - Gray1153.png
Латински ductus ejaculatorii
Греј p.1247
Идентификатори
MeSH Ejaculatory+Ducts
FMA FMA:19325
Анатомска терминологија

Исфрлувачки канал (ducutus ejaculatorii) настанува со спојување на ampula ductus deferentis и ductus excretorius vesiculae seminales. Се отвора во простатичниот дел на машката уретра, каде што на течноста што ја носи, и се додава алкална течност која ја лачи простатата.