Истарска скала

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Сопила: мали/тенки/високи и големи/масни/ниски (Play)
Истарска скала во Шубертовата симфонија бр. 8 во б-мол (1922), 1. мв., тактови 13–20 (Play ); рамна петта означена со ѕвездичка

Истарска скала се однесува и на „уникатна“ музичка скала и на жанровите на народната музика од Истра и Кварнерскиот Залив кои ја користат таа скала.[1] Името го добила по полуостровот Истар. Истарската народна музика се заснова врз карактеристична музичка скала со шест тонови (т.н. Истарска скала) и дводелното, малку назално пеење на полуостровот. Дводелното пеење и свирење во истарска скала, традиционална практика на пеење карактеристична за истарскиот регион и севернојадранското крајбрежје и островите, било впишано во списокот на нематеријално културно наследство на УНЕСКО во 2009 година.[2]

Жанровите ги вклучуваат канат и таранкање; техниките вклучуваат назален тон, варијација и импровизација и разрешување до унисон или октава; а инструментите вклучуваат двојни трски како што се сопеле, шалмај, гајди и други инструменти како што се флејта и тамбурица лаути.[1] Првпат бил именуван од Иван Матетич Роњгов на почетокот на дваесеттиот век, помагајќи му на неговото проучување и нотација на хрватската музика.

Опис[уреди | уреди извор]

Сопилас

Нерамномерно, скалата може приближно да се означи како: EFGA -B -C [хексатоничен] (види: енхармоничен), првите шест ноти на октатонска скала на E. Може да се размислува на различни начини, како што е грегоријанскиот фригиски режим со спуштени 4-ти, 5-ти и 6-ти степени (на E: EFGA -B -C -D [хептатоничен]).[3] Претставите ја карактеризираат дијафонијата и фригиската каденца (во E: F и D се движат кон E).[3]

Иако, „релативната интонација варира значително од пример до пример [и помеѓу инструментите]“, скалата е исто така опишана како изведена од само интонација : субхармонија од седум до четиринаесет (приближно D, E, F, G , A , B , C, D') (Play with one voice и and with two voices).

Во гудачкиот квартет на Јозеф Хајдн во фа-мол, оп. 20 бр. 5, се наоѓа нешто како истарскиот режим, но без неговата горна нота. Урош Крек ја користел „на маскиран начин“. Тартини можеби ја проучувал скалата, и Бела Барток ја забележал скалата. Циклусот од 15 дела на Карол Пахор, Истријанка (1950), била резултат на проучување на истарскиот модус, како и камерата Симфонија од истарски начин на Данило Швара (1957). Истарскиот режим се јавува во Балканофонијата на Јосип Штолчер-Славенски (1927).

Низ областите на Истра и Кварнерскиот Залив се ширело карактеристичното вокално пеење, кое се состоело од наизменични полу и цели чекори, особено во изведбите на постарите пејачи и инструменталисти. Песните ги пееле парови пејачи (машки, женски или мешани) во карактеристична дводелна полифонија во мали третини (или големи шестини) со каденца до дует или октава.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 "Two-part singing and playing in the Istrian scale", UNESCO.org.
  2. Antos, Zvjezdana; Fromm, Annette B.; and Golding, Viv (2017).
  3. 3,0 3,1 Žganec, Vinko; Sremec, Nada, уред. (1951). Hrvatske narodne pjesme i plesovi. 1. Zagreb: Seljačka sloga. стр. 228.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Безиќ, Јерко. „Југославија, народна музика: Хрватска“, Њу Гроув речник 2:594.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]